Brüsszelben a felvidéki magyarság jogállásáról tárgyaltak [hirek.sk]

Csáky Pál európai parlamenti képviselő kezdeményezésére hivatalos szakmai meghallgatás volt január 26-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben a Petíciós Bizottság égisze alatt, melynek témája elsősorban a szlovákiai magyarok jogállása, a kisiskolák és a kétnyelvűség kérdése volt. A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Fontos vagy! mozgalom és a Fiatal Függetlenek petíciót adtak át, melyben az Európai Parlament állásfoglalását kérik a kétnyelvűség ügyében.

Orosz Örs és Kovács Balázs a Fiatal Függetlenek és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom nevében tartottak előadást, az elmúlt időszakban végrehajtott akcióikat is prezentálva. Kovács Balázs beszélt arról is, hogy mit jelent a gyakorlatban, hogy a magyar nyelv érvényesítésének gátjai vannak, illetve kitért az államnyelvhasználat és a kisebbségi nyelvhasználat közti különbségekre, a nyelvi diszkrimináció jegyeire.

Nyelvi diszkriminációról beszélt Orosz Örs is, amikor a vasúti kétnyelvűséget prezentálta, érthetetlennek nevezve azt, hogy a helységnévtáblákat engedélyezi a szabályozás, de a vasúti kétnyelvűséget már nem teszi lehetővé. Kitért konkrét esetekre is, például az ekeli vagy a dunaszerdahelyi állomás kétnyelvűsítésére, illetve azokra a lépésekre is, melyet ez ügyben tettek, a táblák kihelyezésén túl a minisztériummal vívott harc elemeire, illetve arra is, hogy a Kerekasztal szintén tevőlegesen lépett fel ez ügyben, de eredménytelenül, mint ahogy a parlamentben sem járt sikerrel az ez irányban tett törvénymódosítási kísérlet. Prezentációjuk végén bemutatták azt a kisfilmet, melyet a közelmúltban tettek közzé, és amellyel bejelentették, hogy felfedik kilétüket.

Tovább a bejegyzésre »