Brüsszelben kopogtatnak a vasúti kétnyelvűséggel [parameter.sk]

A Szlovákia magyarok lakta régiókban található vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítését célzó beadványt fogalmazott meg a Fiatal Függetlenek csoportja. Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához (PETI) címzett dokumentumot a jövő héten adják be Brüsszelben. Ezt a csoport tagjai jelentették be pozsonyi sajtótájékoztatójukon csütörtökön.

Beadványuk szövegében ismertetik a kétnyelvű feliratokra vonatkozó hatályos szlovákiai szabályozást, és azt kérik az uniós szervtől, hogy tegyen javaslatot Szlovákiának a helyzet rendezésére.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezését feltüntessék a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Az állapotok rendezéséhez szükséges jogharmonizációra több különböző kezdeményezés dacára eddig nem került sor. Jelenleg 92 olyan, vasútállomással rendelkező település van Szlovákiában, amely teljesíti a 20 százalékos nyelvi küszöböt.

Tovább a bejegyzésre »