Fiatal Függetlenek: túllépni önmagunkon [Közbeszéd]

Megint egy pár, a naiv választók hátán felmászó pénzéhes, karrierista és magamutogató fiatal, akik a politikából akarják magukat megszedni. Ráadásul ún. „civileknek“ hirdetik magukat egy pártlistán! Micsoda álszentek!“ – gondolhatja mindezt az átlagos szlovákiai magyar szavazó az MKP listáján induló Fiatal Függetlenekről. Tévesen.

A bizalom talán a legnehezebben pótolható elem az emberi kapcsolatokban. Akiben egyszer csalódtunk, nehezen kap második vagy még több esélyt. Ha mégis, akkor sem tekintünk rá oly szemmel, mint korábban. Ez egy az egyben érvényes a politikai rendszerre is. A rendszerváltástól a 2000-es évekig, mi szlovákiai magyarok, mondhatni töretlenül bíztunk a sajátjainkban. Hiszen a kis közösségünk többsége „ismeri őket“, sokak szerint „más úgyse csinálná jobban rajtuk kívül“. Ennek is köszönhető, hogy folyamatosan elsablonosodó tartalommal kampányolt a politikai érdekképviseletünk. A meghirdetett terveiket rendre alulmúlták az általuk elért eredmények. Ezzel együtt pedig az ismert negatív események sorozata évek óta meredeken csökkenő pályára állította a szlovákiai magyar pártpolitikába vetett bizalmunkat. Bár az elmúlt pár évben személyi és az ideológiai felhozatal bővült, a tartalom és eredményesség továbbra sem javult, sőt.

Épp e trend megfordítására és innovációra van szükség! Erre azonban a hierarchizált és berögzült mintákkal bíró pártjaink eddig nem voltak képesek. Ezzel szemben a civil szféra színes és sokoldalú jellege folyamatos megújulásra kényszeríti a szervezeteket, miközben anyagi lehetőségeik a pártokhoz képest behatároltak. A félreértések elkerülése végett: e szektor nem helyettesítheti a pártpolitika szerepét, ám frissítő hatással bírhat annak tevékenységre. Főleg az eltérő tapasztalatok, mozgástér és alkalmazott eszközök miatt. Ennek hatására az elmúlt években olyasféle témák kerültek a köztudatba (kétnyelvűség, közösségi fesztiválok, kulturális támogatások rendszere, stb.), amelyek azelőtt korántsem kaptak megfelelő figyelmet. Mindez pedig egy ifjabb generációnak köszönhető, akiket a Fiatal Függetlenek képviselnek.

Tovább a bejegyzésre »