Nem akart a terített asztalhoz ülni [Új Szó]

Párttagként is független jelöltnek tartja magát, közben beszólogat a politikusoknak. Orosz Örssel, az MKP listáján induló Fiatal Függetlenek vezetőjével beszélgettünk.

A napokban megkapta az MKP választási listájának 9. helyét. Vagyis igaza volt Bugár Bélának, amikor tavasszal a Kerekasztalnak a Híd és az MKP együttműködését szorgalmazó tárgyalási ajánlatát azzal utasította el, hogy kacsintgat az MKP felé?
Azt sosem tagadtam, hogy kaptam megkeresést, mint ahogy puhatolózás volt a hidasok részéről is. Ez természetes, a pártok érdeklődnek a civil jelöltek iránt. Ami nem igaz, hogy ezt kerekasztalos minőségemben kaptam volna. Én személyesen kaptam a megkeresést. Az pedig végképp nem igaz, hogy ennek bármi köze lett volna a Bugárék miatt meghiúsult Híd–MKP–Kerekasztal egyeztetésekhez.

Hiszen ön akkor a Kerekasztal ügyvivője volt.
A Kerekasztal döntéshozatali szerve a Koordinációs Bizottság, melynek tagjai közt akad MKP- és Híd-szimpatizáns is. Ügyvivőként gyakorlati, szervezési teendőket láttam el, de etikai okokból ezen tevékenységemet azóta felfüggesztettem. Akkor is kijelentettem már, hogy az esetleges tárgyalásokon, pont azért, mert kaptam megkereséseket, nem leszek ott. Semmi közöm nem volt a Kerekasztal ajánlatához, sem az esetleges tárgyalásokhoz, hisz az idő tájt külföldön tartózkodtam – ha pedig valóban személyem volna a gond, a Híd nyugodtan kihagyhatta volna a Kerekasztalt. Az egész közösségünk érdekelt lett volna az egységes képviseletben.

Azt állítja, keresték mindenhonnan. Miért az MKP, s nem a Híd?
Nem akartam egy jól megterített asztalhoz ülni, hogy elfogyasszam az utolsó vacsorát…

…ez nagyon meredek. A Híd biztos bejutónak számító pár, hol itt az „utolsó vacsora”?
Ha nincs Bugár Béla, nincs Híd, a párt teljes egészében az ő személyes népszerűségén áll és bukik – ezt bármelyik politológus vagy közvélemény-kutató megerősíti. Bugár saját állítása szerint is legalább tíz éve keresi már az utódját. Akár azért, mert önként elmegy, akár azért, mert megkopik a népszerűsége, de előbb-utóbb távozni fog, alapjaiban megingatva ezzel a Híd pozícióit.

Ezek erős állítások, mint ahogy az is, hogy Bugárékat akarja leváltani. Alig ismert jelöltként nem lenne indokoltabb szerényebb kijelentésekkel a porondra lépni?
Lehet, hogy karcosan fogalmaztam a bemutatkozó sajtótájékoztatón, ám világos, hogy itt nem egy pár hónapos projektről beszélünk, hanem egy hosszú távú folyamatról. Célunk, hogy alternatívát nyújtsunk, elinduljunk előre. Legyünk őszinték magunkkal szemben: a felvidéki magyar közösség számára az elmúlt 25 év nem sikertörténet. Ez tény. Elszegényedés, fiatalok elvándorlása, nacionalista támadások, eközben pedig a kisebbségi jogok csak minimálisan bővültek. Megmaradásunk nincs biztosítva, ezt bizonyítja a 110 ezres fogyás is, amit elszenvedtünk.

Ezek mély gyökerű, hosszú távú problémák. Hogyan jön a képbe Bugár és a Híd?
Bugár Béla kis megszakítással az elmúlt 25 évben a legerősebb magyar pártokat vezette. Nyilván nem lehet mindenért őt hibáztatni, nem is akarjuk, a kampányban az emberek igényeivel akarunk foglalkozni, nem Bugárral, de mivel feltette a kérdést, mondjuk ki: ha vannak felelősei ennek a lemaradásnak, akkor őt nem lehet felmenteni ez alól, ahogy a hazai politikai elit sok más tagját sem. Évekig néztük aktívan kívülről mindazt, ami a közéletben zajlik, civilként tettünk magunkat oda. Sokakban, akik hasonló pályát futnak be, egy ponton megérik a gondolat: meddig nézzem ezt kívülről be-beszólogatva? Nem kellene inkább belépnem és megpróbálni változatni? Sokan inkább nem lépik ezt meg, megértem, nehéz és kockázatos döntés volt számunkra is, de megtettük.

Az MKP-ban is van több olyan politikus, aki az utóbbi 20 évet végigpolitizálta, a fentiek alapján őket is lehet kritizálni.
Nem azért jöttem, hogy mellébeszéljek. Igen, a felelősök az MKP soraiban is megtalálhatók, ezt viszont, ellentétben a Híddal, itt érzékelik is, és nagyon kritikusak a korábbi időszakokkal szemben. Ennek jele az is, hogy listájukat megnyitották a fiatalok számára is.

Tovább az interjúra »