Bemutatta a választási listáján induló polgári aktivistákat az MKP [Hírek.sk]

POZSONY. Bemutatta a Magyar Közösség Pártja szerdán azokat a polgári aktivistákat, akik párton kívüli jelöltként felkerülnek a párt választási listájára a 2016 tavaszán esedékes parlamenti választásokon. A Fiatal Függetlenek néven induló csoport tagjai Orosz Örs, Zachar Pál, Bóna Zoltán és Bauer Ildikó.

A párt pozsonyi központjában tartott sajtótájékoztatón Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke felidézte, pártja legfőbb vezetése már áprilisban egyhangú döntést hozott arról, hogy listáján párton kívüli jelöltként civil aktivistákat is indítani fog, a négy érintett nevét azonban csak most hozták nyilvánosságra.

“Az MKP olyan polgári aktivisták előtt nyitotta meg a listáját, akik az elmúlt időszakban bizonyítottak, igazolták azt, hogy helyük van a közéletben, és akik vonzóbbá, gazdagabbá tehetik a párt választási listáját” – mondta Berényi József a döntést indokolva. Hozzátette: a listájukon induló pártonkívüliek száma még nem végleges.

Az egyelőre még nem véglegesített összetételű, 150 fős választási listára felkerülő polgári aktivisták közül – a párt aktuális felmérésekben kimutatott támogatottsága alapján – egy került olyan helyre, amely az MKP parlamentbe kerülése esetén képviselői mandátumot jelenthet. Orosz Örs, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője a választási listán a kilencedik helyet kapta meg. A listára felkerülő további polgári aktivisták, Zachar Pál egyéni vállalkozó, Bóna Zoltán egyetemi hallgató és Bauer Ildikó rendezvényszervező pedig a 19., a 29., illetve a 69. helyen indulnak majd.

Berényi József az MTI kérdéseire elmondta: bár nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékű támogatottságnövekedés várható a polgári aktivisták jelölésétől, bíznak benne, hogy a civilek a “lehető legtöbb” preferenciaszavazatot hozzák majd. Hozzátette: a listára felkerülőkkel együttműködési szerződéseket is kötnek, azt pedig “bizalmi alapon” kívánják megoldani, hogy ezek a jelöltek a parlamentbe való bejutás esetén a párt frakcióján belül maradjanak.

A választási együttműködés a megújulás és a nemzedékváltás jegyében zajlik – hangsúlyozták portálunkhoz eljuttatott közleményükben a Fiatal Függetlenek.

Tovább a cikkre »